pondělí 4. listopadu 2019

Pracovní stáž v Londýně

Zkušenosti ze stáže v londýnských školách

Každý den jsme navštívili jednu školu. Byly to zejména školy primary, které vzdělávají děti od 5 do 11 let. A také školy secondary, které vzdělávají žáky od 11 do 16 let. 

Školy se v mnohém lišily, nacházely se v různých spádových oblastech, měly jiné vybavení technikou, jiné budovy, ale několik věcí měly společných. Například:

  • Do škol jsme se dostali přes recepci. Areál školy byl bezpečně uzavřený, každá návšteva byla hezky přivítána, zaevidivána a poučena. 
  • Hned na první pohled vás zaujme výzdoba školy, která je hrdá na své žáky bývalé i současné. 
  • Každá škola má vlastní knihovnu, každá třída má čtecí koutek.
  • Každá škola má hřiště. Často je těch hřišť víc - pro sport, pro hry, i pro malé děti. Součástí učeben pro menší děti jsou terasy a hřiště dostupná přímo ze třídy. Jedna škola měla svá hřiště umístěna na střeše školy. 
  • Děti i učitelé tráví hodně času jak z výuky tak i o přestávkách venku. 
  • Každá škola vzdělává žáky se speciálními vzdělávacími potřebami. Těchto žáků je 7 až 20% a věnuje se jim koordinátor pro inkluzi, tzv. SENCo. Ten má kromě vysokoškolského pedagogického vzdělání další rozšiřující speciálně pedagogické kurzy a koordinuje vzdělávání žáků se SVP. Stupně podpory jsou tři. První stupeň financuje škola z vlastních zdrojů a ze zdrojů zřizovatele. Druhý stupeň podpory je vázaný na individuální plán (EHC) a je financován státem, až do výše 20 hod. týdně. Třetí stupeň jsou žáci s nejvyšší mírou speciálněpedagogické podpory. 
  • Ve třídách působí 1 až 3 asistenti pedagoga podle počtu žáků se speciálními vzdělávacími potřebami.
  • Žáci ve třídách pracují zejména ve skupinkách, po 6, po 4, i ve dvojici a ve všech navštívených školách a třídách byla tvořivá a pozitivní atmosféra. 
  • Používané technologie žáci ovládali většinou samostatně. IPady i chrombooky sloužily jako učebnice, jako pracovní sešity, pomůcky k zaznamenání práce i nahrání odpovědi či popisu příběhu. Práci s IT zařízením kombinovali s prací v sešitě. 


Co měly školy jiné?

  • Například venkovní učebnu. V Heronsgate Primary School měli na školním pozemku učebnu vytvořenou ze dřeva a plátna, která v době naší návštěvy byla popsána jako Healthy Snack Shop a zřejmě sloužila jako obchůdek pro nácvik zdravých stravovacích návyků. 
  • V Holy Trinity Primary School měli předškoláci a děti z tzv. Reception (přípravná třída) nápadité hřiště s hobitím domečkem, skluzavkou, venkovní dílničkou hned vedle terasy třídy. V další části zahrady chovali králíka, slepičky a kachnu a pěstovali bylinky a zeleninu. 
  • Ve škole Holy Trinity CE Primary School začínají každé ráno společným setkáním. Po třech hodinách výuky se sál změní na jídelnu, kulaté stoly jsou pokryté ubrusy, je hezky prostřeno a u oběda se prostřídá všech 260 žáků společně s učiteli. Žáci se učí stolování, chování u stolu a zdravým stravovacím návykům. Škola je v prostředí s vysokou kriminalitou, působí zde drogové gangy. Domácí prostředí je často méně podnětné a mottem školy je každé dítě podpořit, inspirovat a připravit co nejlépe na život. Z tohoto důvodu má škola ve své péči i děti od 6 měsíců. 
  • Některé školy využívají iPady, jiné třeba chrombooky. Ale všechny měly možnost tato zařízení mít jen zapůjčené, aby žáci mohli pracovat 1:1. I přes vysoké poplatky leasingu chrombooků to bylo pro ně výhodné, po ukončení leasingu zařízení od firmy odkoupili a prodali. Ze zisku nakoupili nová zařízení do výuky. Roční poplatek za půjčení iPadu je £85. 
  • Díky tomu, že školy využívají ukládání učebních mateiálů v cloudových systémech - google drive, aplikace Showbie a Classroom, netisknou pracovní listy a učebnice, jednotlivé školy ušetří ročně £10 000 až £16 000. 
  • I když má ve výuce každé dítě iPad, domů je nenosí. Každý žák má své apple ID. Učitelé využívají aplikaci  AppleClassroom, Apple School Manager a zprávu MDM. Takže se dítě dostane do svého prostředí z jakéhokoli zařízení. Podporují každého učitele, aby se stal AppleTeacher. 
  • Ve Faculty of Inclusion se vzdělává 31 žáků se speciálními vzdělávacími potřebami. V budově jsou dvě učebny, cvičná kuchyně, přírodovědná dílna, temná  a světlá snoezelenová místnost. Součástí školy je bylinková zahrádka a školní pozemek. Zaujala mne dílna, ve které si žáci vytvořili terárium pro želvu, starají se o akvárium. Mají kávovar a učí se připravovat kávu. V bylinkové zahrádce mají různé druhy vonných muškátů. Ale i zde platí pravidla (chování na čalouněných židlích, rozdělení úkolů při svačině a její přípravě). Žáci jsou vzdělávani v běžných třídách, pokud je to možné. V samotné Faculty of inclusion pracují dva učitelé a čtyři asistenti, jsou vedeni SENCorem. 
  • Redden Court School je státní škola pro asi 800 žáků od 12 do 16 let, která vznikla sloučením několika škol v okolí. Působí zde zhruba 100 zaměstnanců. Žákům se speciálními vzdělávacími potřebami se věnuje Centrum rozvoje studentů, které vede SENCor, učitel s běžným pedagogickým vzděláním i se speciální pedagogikou. Podle potřeb každého žáka škola vypracová plán jeho rozvoje. Potřeby žáka testují nástroji, mnoho z nich jsou online testy, stejně jako webové stránky pro rozvíjení jednotlivých dovedností, např řeč, početní dovednosti nebo čtenářské dovednosti. I tito žáci se vzdělávají ve škole až do 16 let a připravují se na další prakticky zaměřené kurzy, třeba i na univerzitách. Mají podporu do 26 let. 
  • V další škole mně zaujaly sešity pro matematiku. Na přední straně byly na sešitech napsány kompetence, pro jednotlivé ročníky byly jiné (byla jsem ve 4. a ve 2. tř.). Být matematikem znamená, že umím: a následovaly 4 - 5 nejdůležitějších výstupů. Sešit velikosti a4 měl stránky svisle rozdělené na dvě části, jedna byla čtverečkovaná, pro možnost znázornění příkladu a druhá čistá pro jeho zápis. 
  • V Holy Trinity Primary School se snaží žákům propojit školní poznatky s reálným životem. Zvou do školy pro technické vzdělávání odborníky, např. vývojáře aplikací, kteří chodí do hodin a vysvětlují dětem, že to, co teď počítají, oni využívají třeba ve tvorbě nových aplikací nebo her. 


Ve své práci určitě využiji i další tipy a nápady, které jsem měla možnost vidět v navštívených školách.